neljapäev, 2. aprill 2020

Kontrolli 01.04 eesti keelt! Matemaatika juhend.


Kilplane - ebaotstarbekalt tegutsev inimene
Lüpsik - ämber, kuhu piim lüpstakse
Piimakirn - kõrge kitsas puunõu, milles hoiti piima
Astja - kolme jalaga ümmargune või ovaalne puunõu leivataigna, kalja või liha jaoks
Toober - ülalt laienev kahe kõrvaga laudnõu

Kui eesti keel on kontrollitud, siis võid eesti keele asjad panna sahtlisse ja välja otsida matemaatika asjad. 

Täna võib tunduda, et matemaatika ülesandeid on rohkem. Epohh vahetus ja Sul tuleb arvestada põhitunni ja harjutustunniga. Tänaste ülesannete jaoks läheb Sul vaja kalendrit või õpilaspäevikut, hea oleks ka valge paber. Alusta õpikuga lk 72 ja tee ülesanne 233 vihikusse. Loe lk 73 läbi punane tekst ja tuleta meelde, kuidas loetakse järgarve. 

Abiks Sulle:
Dekaad - on 10 päeva
Kvartal - on kolm kuud
Valgusaasta - on pikkusühik (vahemaa, mille valguskiir läbib ühe aasta jooksul)

Seejärel hakka nuputama töövihiku ülesandeid lk 6, 7, 9. Kõige rohkem aega ja nuputamist tahavad ülesanded 12 ja 15. Kui tunned, et väsid, siis tee paus.

Ülesandes 9 pead leidma mis kuupäevani saab ema dekaadipiletiga sõita. Dekaad on 10 päeva, seega dekaadipiletiga saab sõita 10 päeva. Kasuta kalendrit või õpilaspäevikut ja loenda 27. jaanuarist 10 päeva edasi. 27. jaanuarist selle tõttu, et pilet hakkas sellest päevast kehtima. Mis kuupäeva saad? Kirjuta töövihikusse.

Ülesandes 10 pead toimima samamoodi. Pane tähele, et Peetril on kvartalipilet. Kvartalipilet kehtib 90 päeva, seega pead loendama 18. jaanuarist 90 päeva. Mis kuupäeva saad? Kirjuta töövihikusse.

Ülesandes 11 pead leidma liigaasta 2000 eelnevad ja järgnevad liigaastad. Liigaasta on iga nelja aasta tagant.

Ülesandes 12 pead leidma Mardi, Martini ja Kati sünnipäevad. Pane tähele, et Mart ja Martin on Magnarist vanemad, seega pead Sa ajas tagasi loendama. Kati on Magnarist noorem, seega pead ajas edasi loendama. Teen Sulle esimese:
Magnar on sündinud 13.02.1997. Tema sõber Mart on 5 kuud ja 8 päeva vanem. 
Hakkame leidma Mardi sünnipäeva. Kuna Mart on Magnarist vanem, siis peab olema ta sündinud enne Magnarit ja Sa hakkad ajas tagasi loendama. Magnar on sündinud 13ndal päeval, Mart 8 päeva enne Magnarit. Hakkad loendama tagasi või lahutad arvust 13 arvu 8. Vastuseks saad, et Mart on sündinud 5. päeval. Järgmisena vaatad, mis kuus on sündinud Magnar ja hakkad sellest loendama tagasi 5 kuud. Magnar on sündinud veebruaris, loenda veebruarist 5 kuud tagasi - jaanuar, detsember, november, oktoober, september. Saad teada, et Mart on sündinud septembris. Kuna Sa loendasid ajas tagasi nii palju, et detsembriga läksid eelmisesse aastasse, siis vaata, mis aastal Magnar on sündinud? 1997. Seega Mardi sünnipäev jääb eelmisesse aastasse - 1996. Saad vastuseks, et Mardi sünnipäev on 05.09.1996.
Proovi leida Martini ja Kati sünnipäevad.

Ülesandes 13 ja 14 pead teisendama. 
Abiks Sulle:
Ööpäev = 24 h
1 h = 60 min
1 min = 60 s

Ülesandes 15 on Sul samuti vaja kalendrit või õpilaspäevikut. Õpilaspäevikus on olemas tingmärgid, mis ütlevad Sulle, millal päike tõuseb ja millal loojub.


Teen esimese Sulle:
Millal tõuseb päike 1. veebruaril, millal 1. juulil? Arvuta aegade vahe. Mina kasutasin  selle ülesande lahendamiseks päevikut. Esmalt otsid kalendrist või õpilaspäevikust üles 1. veebruari. 


Tingmärk ütleb Sulle, et päike tõusis kell 8.27 ja loojus 16.37. Selles punktis on Sinul vaja teada ainult päikesetõusu, seega kirjutad töövihikusse või paberile 1. veebruar kell 8.27. Järgmisena otsid 1. juuli ja vaatad tingmärki.


Näed, et 1. juulil tõuseb päike kell 4.11 ehk palju varem kui 1. veebruaril. Kirjuta töövihikusse või paberile see üles. Nüüd leiad aegade vahe:
8.27
4.11
Loendades saad, et 1. veebruari ja 1. juuli päikesetõusu ajaline vahe on 4 h ja 16 min. 

Ülesandes 17 kontrollid oma teadmisi ja ülesandes 18 kirjutad, mida põnevat tegid eile nendel kellaaegadel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.